CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, November 20, 2011

PUDING TRIFFLE

1st time wat puding triffle ni bersame kwn2 sekerja..
bes walaupun sikit tp dpt tapau sorag sikit bwk blik umh..
2nd time wat time raye 2010..
klakar jer..tetamu igt desert sy x menjadi,
tp triffle kan mmg lembik kene mkn gune sudu..
xper la jnj sedapp..

Bahan2
1 Roll Swiss roll (beli yg ready made jer)
1 tin fruit cocktail
1 paket Kristal Jelly
4 sudu besar tepung kastard - sukatan membukit
1tin susu cair
1 tin air
7 sudu gula pasir
Whipping cream (optional)
Buah strawberry
Kekacang

Cara2
Lapisan 1
1. Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal,
susunkan dalam mangkuk kaca (baru nmpk layer puding ni).
2. Lembabkan Swiss roll dgn sedikit air cocktail, ketepikan dulu.

Lapisan 2
1. Bancuh tepung kastard dgn sedikit air.
2. Satukan 1 tin susu cair + 1 tin air +air cocktail, 5 sudu gula kemudian masak atas api.
3. Bila sudah mendidih kecilkan sedikit api, kemudian masukkan bancuhan tepung kastad,
kacau hingga menjadi likat.
4. Campurkan separuh fruit cocktail, kacau lg.
5. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

Lapisan 3
1. Taburkan separuh lg fruit cocktail td ke ats lapisan 2.
Ketepikan sekejap.

Lapisan 4
1. Masak jelly mengikut sukatan pada kotak jelly hingga mendidih.
2. Tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3.

Lapisan 5
1. Bila jelly dah beku sapukan whipping cream keatasnya.
2. Untuk hiasan bolehlah susun hirisan buah strawberry dan taburkan kekacang.

Siapp..sblm mkn sejukan dulu dlm peti ais.
*sumber resepi dari internet..

No comments:

Post a Comment

thank you

JOM FOLLOW