Bahan-bahan ( Ikut atas saiz )
65 gm srbk badam
13 gm srbk koko
60 gm putih telur ( 2 biji telur )
200 gm gula castor
110 gm gula icing
Secubit cream of tartar
Filling
Cara-cara
1 . Ayakkan gula icing , srbk badam dan srbk koko ketepikan.
2 . Pukul putih telur dgn cream of tartar hingga berbuih.
3 . Masukkan gula castor sedikit demi sedikit pukul hingga kembang dan gebu.
4 . Masukkan bahan2 yg talah di ayak tadi ke dlm putih telur yg dah di pukul.
5 . Kaup dan balikkn adunan hingga sebati masukkan ke dlm piping beg pakai buang ikut saiz kegemaran anda paipkan atas non stik paper ( jgn terlalu rapat ).
6 . Hentakkan dulang yg telah di pipe kan untuk buang angin.
7 . Ketepikan adunan selama 45 minit supaya adunan yg tlh d pipekan tadi mengeras.
8 . Bakar selama 5@10 minit 150c.
9 . Setelah masak biarkan sejuk barulah sapukan filling dan cantumkan
* klu nak pelbagai kan colour tk payah masukkan srbk koko bubuh pewarna semasa pukul gula castor *
nnt nak try la..
*sumber resepi http://www.myresipi.com/top/detail/14069
MERANCANG PERCUTIAN PERTAMA KELUARGA INAYUS
7 years ago
No comments:
Post a Comment
thank you