hari ni 1st time fitrah mam bubur nasi..
sy msk bubur nasi+bilis+carrot..
then blend sampai halus..
tawau jerr ase nyerr..
tp fitrah suke jer mam..
sy try la google resepi2 laen..
sy share la yea info yg sy dpt..
cara nk wat stok bubur nasi
1. Basuh 3 senduk beras bersih2.
2. Goreng tanpa minyak beras td, jgn sampai garing jus utk keringkan shj.
3. Bile dah kering, blend halus2.
4. Simpan dlm bekas kedap udara utk kegunaan sepanjang minggu. Tak perlu dah beli nestum..haha
5. Cara nk masak, jus didihkan air pastu masukan 3 sudu beras hancur td. Masak selama setengah jam.
6. Sejukan dan siap utk dimakan.
cara nk wat lauk utk bubur
1. Basuh ikan bilis bersih2.
2. Goreng tanpa minyak atas api yg perlahan.
3. Setelah garing, angkat then blend hingga hancur.
4. Masak sekali dgn beras hancur td sebagai lauk utk bubur.
Ni la hasil nyer..ikan bilis hancur+beras hancur
cara nk wat puree
1. Kupas kulit buah (epal, pear, kentang, carrot @ brokoli)
2. Cuci dan potong dadu.
3. Kukus buah td selama lebey kurang 20minit @ rebus sampai empuk (air sikit jer).
4. Blend buah sehingga halus.
5. Sejukan dan siap utk dimkn. Kalau lebey sudukan kedlm ice tray then frozenkan.
6. Cara nk sediakan jus masak sekali dgn beras hancur td atau jus panaskan dgn api perlahan.
Ni la hasil nyer..yg ni nk frozenkan so sy simpan lam ice tray..
yg ni plak bile kite dah satukan beras hancur+ikan bilis hancur+puree carrot..
hrp2 fitrah ber++ selera, cpt sket naek berat..
skrg ni dah 6bln berat baru 6.6kg jah..
caiyok2x fitrah..
boleh la join group ni kat FB..
mcm2 info boley kite share..
No comments:
Post a Comment
thank you